Ez a lagzi 100% wifi free!

 

Vendéglátással foglalkozom 2001 óta. Az elmúlt években óriásit fordult a világ, mind a vendéglátás, de még inkább a technika területén. Emlékszem akkoriban, amikor kezdtem még a mobil telefonon is a kígyós játék volt a tuti. Ma pedig…

Akkor még az esküvőkre a Polaroid gépet, vagy a hagyományos fényképezőgépeket hozták a vendégek 36 filmkockával. Ott bizony minden egyes elkattintott képnek értéke volt, hiszen ha nem volt több filmünk, akkor 36 képpel kellett az egész napot megörökíteni!

Ma pedig a digitális fényképezők és mobiltelefonok világában ez az érték elveszett. Nem várunk kiváló pillanatokat, hanem kattintunk: ahányat csak tudunk, amíg megtelik a memóriakártya és hogy mi történik ezután?

Minden megy fel az internetre válogatás nélkül: felhőbe, közösségi oldalra, e-mailbe… és osztjuk és osztjuk. Bezzeg a régi fotókat előhívás után az egész család körbeállta az üzlet előtt és kézről kézre járt. Boldogan elevenítve fel a néhány nappal korábbi eseményeket, nagy nevetéseket, beszélgetéseket, óriási táncolásokat.

Ez az, ami a legjobban hiányzik napjainkban. Nem a fotók… a beszélgetések, a közös emlékek. Hiszen egyre többször látom, hogy a vacsora előtt/alatt/után mindenki a telefonját nyomkodja… online beszélget valakivel, megoszt érzéseket, képeket, sztorikat és közben nem veszi észre, hogy egy közösségben van, ahol egymással is foglalkozhatnának…ismerkedhetne, feleleveníthetne régi történeteket, nevethetne másokkal, igazi, hús-vér emberekkel.

Ennek üzent hadat egy roppant ötletes megállító táblával az egyik kedves jegyes pár nemrégiben:

 

Izgalmas volt, ahogy megmosolyogták a helyszínre érkező vendégek, ugyanakkor működött a dolog. A szokásosnál sokkal kevesebb telefont láttunk, és végre a fotós készítette a legtöbb emlékképet és nem a násznép… 🙂

Arról is meg vagyok győződve, hogy erről a lagziról sokkal többen mentek haza valódi, új, „offline” élményekkel, mint bármelyik másik esküvőről mostanában.

A saját nagy napodon is bátran mond ki a vendégeid számára, hogy szeretnéd, ha veletek ünnepelnének, és nem online zizegnének, miközben a testük görnyedten ül a telefon fölött… 

Tegyél róla, hogy a Te esküvőd értékét ne a lájkok száma adja meg! 🙂 Egy ilyen kiírás szuper beszélgető téma is lehet a vendégeknek, amivel kiszakadnak az online világból!